Vuilniszakken vullen met ellende

Geplaatst op

Het is weekend! Hoe breng jij je tijd door? Die vraagt legt Vrij Weekendmagazine vandaag voor aan Mascha Lapien uit De Goorn. Met rollen vuilniszakken onder de arm helpt zij andere mensen de rommel op te ruimen.

Van een beetje rommel hebben we allemaal wel eens last. Maar als de rommel tot buitenproportioneel verzameldrift leidt, spreken we over hoarding. Hoarding is nog een vrij nieuwe diagnose in ons land. De aandoening veroorzaakt stress, problemen en conflicten. Zonder hulp kan het zelfs leiden tot gevaren voor de gezondheid.

Mascha Lapien, alias De Ontrommelcoach:,,Hoarding is een specialisme en nog steeds een uitzondering op mijn werkterrein. Opruimen is juist iets van iedereen. We hebben er dagelijks mee te maken, het is vaak een ondergewaardeerde activiteit. Ik heb een passie voor opruimen en ben gefascineerd door de relatie die wij met spullen hebben. Opruimen is wat veel mensen in het weekend doen. Althans, dat nemen ze zich voor. Maar er is nog een groot verschil tussen denken en doen.”

Loslaten

,,Opruimen is op allerlei vlakken de rommel loslaten. Achter opruimen zit een verhaal. Dat begin al als ik bij iemand binnen stap. Ik zeg van tevoren dat ze juist niet moeten gaan opruimen omdat ik kom. Dan kan ik niet zien wat er aan de hand is, waar het probleem ligt. Ik begin altijd met een gesprek, en maak vervolgens een plan. Mensen die mijn hulp inschakelen, weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Ik heb genoeg ervaring en gezien om dat wel te weten. Ik zeg ook nooit ‘wat is het hier vol’, maar ik heb het natuurlijk wel gezien. “

Actie

,,Er zijn mensen de simpelweg nooit geleerd hebben om op te ruimen. Ook zie ik vaak het patroon of de overtuiging dat ze het gewoon écht niet kunnen. Tot actie komen lukt niet altijd vanzelf. In de ideale situatie is het huis in het weekend, en dan vooral op zaterdag, in een vloek en een zucht weer op orde. Rondslingerende schoenen en boeken terug in de kast, de keuken een beurt en alles overzichtelijk in de garage. Opgeruimd staat netjes. Ik weet uit ervaring dat dit voor velen een droombeeld is, en voor sommigen echt ver van de realiteit.”

Herinneringen

,,Tegenwoordig verzamelen we jarenlang zoveel spullen en stellen het opruimen zo lang uit, dat we niet meer weten waar en wanneer te beginnen. Met een huis vol ongeorganiseerde spullen en een druk hoofd als gevolg. Structureel opruimen vraagt dat we continu beslissingen nemen: wat moet er weg en wat mag er blijven. Overal kleeft wel iets aan. Een leuke herinnering, gekregen van een dierbare, duur in aanschaf. En juist dat maakt het zo moeilijk. Ik geef advies en biedt praktische hulp aan huis.”

,,Ik wil ook graag vooroordelen uit de weg helpen. Het zijn echt niet alleen laag opgeleide mensen die met een rommelig huis worstelen. Ik werk vaak met behoorlijk hoog opgeleide mensen. Zij hebben een prima baan, maar zijn slecht in het organiseren van hun eigen bestaan. Die organisatie heb je wel nodig om op te kunnen ruimen. Je moet in categorieën kunnen denken en vooruit kijken.”

,,Ik werk doorgaans met mensen die mij vinden via mijn website of social media. – Het moet wel goed voelen, er moet een klik zijn. Maar, ik ben geen beste vriendin die gezellig langskomt. Ik moet af en toe flink doorpakken.”

Tekst: Ronneke van der Genugten | Foto: Marcel Rob | VRIJ weekendmagazine 10 oktober 2020