Hoe opruimen makkelijker wordt

Geplaatst op

Opruimen stellen we het liefst zo lang mogelijk uit. Terwijl we regelmatig echt voelen dat we meer ruimte, licht en lucht in huis willen. Professional organizer Mascha Lapien weet als geen ander: “Structureel opruimen vraagt dat we continu beslissingen nemen: wat moet er weg en wat mag blijven. Overal kleeft wel iets aan. Een leuke herinnering, gekregen van een dierbare, duur in de aanschaf. En juist dat maakt het zo moeilijk.“ Mascha helpt mensen die lastige keuzes te maken. Met als resultaat een opgeruimd huis of kantoor en een opgeruimd leven. Let wel, dat gaat in onze hectische tijd veel verder dan simpelweg spullen een vaste plek geven of het huis uit doen.

Wat laat jij binnenkomen?
Ontspullen, ontrommelen, stuffocation, infobesitas…. Allemaal termen die ons bewust maken van de opruimtrend die al een hele tijd gaande is. Mascha Lapien zegt hierover: “Dat is niet voor niets. Te veel spullen verstikken gewoonweg je leven. En vandaag de dag gaat het, meer nog dan alleen over opruimen, over dat wat we (on)bewust in ons leven toelaten.” Wat mag er bij jou binnenkomen en wat vooral niet? Denk hierbij niet alleen aan fysieke spullen maar ook aan de (sociale) media, het constant bereikbaar (moeten/willen) zijn. En hoe ga je om met de verleidingen rondom periodieke opruimingen in de winkels, commerciële “feestdagen” als Black Friday, Valentijnsdag? Hoeveel e-mails proberen jou er elke dag van te overtuigen dat je toch écht iets nieuws moet kopen?

Nooit meer hoeven opruimen
Hoe mooi zou het zijn als je eindelijk van het gevoel afkomt dat je alsmaar “moet” opruimen? Dat kan echt! De belangrijkste tip van Mascha is: geef spullen geen kans en maak aan de voorkant de keuze voor die dingen die écht belangrijk zijn. Mascha’s motto als professional organizer is dan ook: “Mensen te helpen die essentiële omslag in het denken te maken zodat ze weer overzicht krijgen en opruimen een fluitje van een cent wordt.”

Aan de slag?
Mascha Lapien geeft advies en praktische hulp bij u thuis of op kantoor. Ze verzorgt (huiskamer)workshops en schrijft over opruimen, organiseren en ontrommelen.